over Stichting Cultuurvrijwilligers

Stichting Cultuurvrijwilligers is ontstaan uit waardering voor loyale en enthousiaste mensen die zich vrijwillig inzetten om Fryslân levendig te houden! Het is een initiatief van Kiki Merkies en Heleen Hofstra. Partners van dit initiatief zijn LF2028 en Common Ground Common Sense. Door het delen van hun netwerk steunen zij Stichting Cultuurvrijwilligers. 

Culturele Hoofdstad van Europa, Leeuwarden – Fryslân 2018 was de aanleiding voor dit platform, een jaar waarin vrijwilligers een belangrijke rol spelen. De Mienskip. Enthousiaste mensen uit stad en omgeving, met hart voor cultuur. Ervaren en trouwe vrijwilligers, die we graag willen vasthouden. Jullie zorgden voor de promotie van culturele hoofdstad op beurzen en evenementen, liepen met de reuzen door de binnenstad, waren gastheer of gastvrouw bij theatervoorstellingen. Vrijwilligers en actieve bewoners dragen bij aan sociale verbinding in wijken, buurten, dorpen en de stad. Iets waar wij graag aan meewerken. 

Dit platform is ook een ode aan de vrijwilliger. Zij zijn de motor achter de culturele sector, linksom of rechtsom: zonder vrijwilligers geen cultuur. Daarnaast willen we benadrukken hoe leuk vrijwilligerswerk is! Je helpt elkaar, doet nieuwe contacten of ideeën op en hebt een leuke tijd samen! We willen met het platform vrijwilligerswerk laagdrempelig maken, om ook mensen aan te spreken die nog niet eerder vrijwilligerswerk gedaan hebben. 

Kiki en Heleen hebben beide veel ervaring met vrijwilligers. Kiki werkt veel met vrijwilligers via haar eigen bureau Merkevents. Heleen werkte in 2018 bij Culturele Hoofdstad als coördinator vrijwilligers vanuit de regie organisatie en was vrijwilligersmanager bij Fuerza Bruta.